Bryndzové halušky s medvedím cesnakom

Bryndzové halušky s medvedím cesnakom – bryndzové halušky sú ikonou slovenskej kuchyne, ktorá spája jednoduchosť, sýtosť a poctivé suroviny. Ak však do bryndzových halušiek pridáme medvedí cesnak, vznikne svieža a jemne pikantná jarná variácia, ktorá poteší nielen chuťové poháriky, ale aj posilní imunitu.


Prečo práve medvedí cesnak?

Medvedí cesnak (Allium ursinum) patrí medzi najobľúbenejšie jarné bylinky. Má jemnú cesnakovú arómu, ktorá nie je taká prenikavá ako pri klasickom cesnaku. Okrem svojej výraznej chuti je aj bohatým zdrojom vitamínu C, antioxidantov a látok podporujúcich trávenie a imunitu.

Jeho použitie v haluškách prinesie:

  • sviežosť – krásne vyváži plnosť bryndze,

  • farebnosť – zelené lístky dodajú jedlu príťažlivý vzhľad,

  • nutričné benefity – posilnia organizmus po zime.


Recept: Bryndzové halušky s medvedím cesnakom

Ingrediencie (4 porcie):

  • 500 g surových zemiakov

  • 200–250 g polohrubej múky

  • štipka soli

  • 250 g ovčej bryndze

  • 100 ml kyslej smotany

  • 150 g údenej slaniny

  • 1–2 hrste čerstvého medvedieho cesnaku


Postup:

  1. Príprava halušiek: Zemiaky ošúpeme a nastrúhame najemno. Primiešame múku a soľ a vytvoríme hustejšie cesto. Cesto pretláčame cez haluškársku dosku do vriacej, osolenej vody. Po vyplávaní varíme ešte 2–3 minúty, potom scedíme.

  2. Bryndzová omáčka: Bryndzu zmiešame s kyslou smotanou do hladkého krému.

  3. Slanina: Slaninu nakrájame na malé kocky a opečieme dozlatista. Výpek si necháme na poliatie.

  4. Medvedí cesnak: Lístky cesnaku umyjeme, osušíme a nasekáme nadrobno. Pridáme ich do bryndzovej zmesi alebo nimi posypeme hotové jedlo.

  5. Dokončenie: Halušky premiešame s bryndzou a smotanou, navrch pridáme opečenú slaninu s výpekom a posypeme čerstvým medvedím cesnakom.


Tipy na servírovanie:

  • Medvedí cesnak pridávajte až na konci, aby si zachoval sviežu chuť a živiny.

  • Ak chcete jemnejšiu verziu, časť cesnaku krátko sparte horúcou vodou, čím znížite jeho pikantnosť.

  • Pre extra jemnosť pridajte lyžicu masla do bryndzovej zmesi.


Prečo si ich zamilujete?

Bryndzové halušky s medvedím cesnakom spájajú to najlepšie z tradície a modernej kuchyne – sýtosť bryndze, chrumkavosť slaniny a osviežujúci, jemne cesnakový nádych tejto bylinky. Je to ideálne jarné jedlo, ktoré zasýti a zároveň dodá telu potrebné vitamíny po zime.


Dobrú chuť! 🌿🧀🥔