Recepty pre rôzne typy bryndzových halušiek

Recepty pre rôzne typy bryndzových halušiek – bryndzové halušky sú bezpochyby ikonickým symbolom slovenskej kuchyne. Hoci ich tradičná verzia pozostáva z jemných zemiakových halušiek s bryndzou a opraženou slaninkou, existuje množstvo zaujímavých variácií, ktoré oslovia vegetariánov, experimentátorov i tých, ktorí chcú jedlo prispôsobiť modernému životnému štýlu. V tomto článku vám predstavíme viacero receptov na rôzne typy bryndzových halušiek – od klasiky až po netradičné verzie s novými chuťami.


🧂 1. Tradičné bryndzové halušky so slaninkou

Ingrediencie:

  • 500 g zemiakov

  • 200 g polohrubej múky

  • 1 vajce (voliteľné)

  • 250 g ovčej bryndze

  • 150 g údenej slaniny

  • Soľ

Postup:

  1. Zemiaky ošúpeme, nastrúhame najemno a zmiešame s múkou, vajcom a soľou.

  2. Pomocou haluškárskej dosky alebo lyžice varíme halušky vo vriacej osolenej vode.

  3. Po uvarení scedíme a premiešame s bryndzou.

  4. Slaninu nakrájame na kocky, opražíme dozlatista a polejeme ňou halušky.


🌿 2. Vegetariánske bryndzové halušky s opekanou cibuľou

Ingrediencie:

  • Základné cesto ako pri tradičnej verzii

  • 200 g bryndze

  • 100 ml kyslej smotany

  • 1 veľká cibuľa

  • Maslo alebo olej

  • Soľ, čierne korenie

Postup:

  1. Pripravíme halušky podľa klasického postupu.

  2. Cibuľu nakrájame na tenké plátky, opečieme na masle do zlata.

  3. Bryndzu zmiešame so smotanou, ochutíme korením a pridáme k haluškám.

  4. Navrch pridáme opečenú cibuľu.


🌱 3. Vegánske bryndzové halušky s tofu a rastlinnou „bryndzou“

Ingrediencie:

  • 500 g zemiakov

  • 200 g špaldovej alebo bezlepkovej múky

  • 100 g kešu orieškov

  • 1 PL výživového droždia

  • Citrónová šťava

  • Údené tofu

  • Soľ, cesnak

Postup:

  1. Uvarené halušky pripravíme klasicky, no s alternatívnou múkou.

  2. Kešu oriešky rozmixujeme s trochou vody, citrónovou šťavou, soľou a cesnakom – vznikne krém pripomínajúci bryndzu.

  3. Tofu nakrájame na kocky a opečieme na panvici.

  4. Halušky premiešame s kešu krémom a tofu podávame navrchu.


🌶 4. Pikantné bryndzové halušky s chilli a horčicou

Ingrediencie:

  • Základné cesto

  • 200 g bryndze

  • 1 PL plnotučnej alebo dijonskej horčice

  • 1 menšia červená chilli paprička

  • Kyslá smotana

Postup:

  1. Halušky pripravíme ako zvyčajne.

  2. Bryndzu zmiešame s horčicou, smotanou a nasekaným chilli.

  3. Spojíme s haluškami, môžeme dozdobiť čerstvými bylinkami.


🧄 5. Bryndzové halušky s medvedím cesnakom alebo špenátom

Ingrediencie:

  • Zemiakové cesto

  • 200 g bryndze

  • 1 hrnček nasekaného medvedieho cesnaku (alebo čerstvého špenátu)

  • Maslo

  • Soľ, muškátový oriešok

Postup:

  1. Halušky uvaríme ako klasicky.

  2. Na masle krátko podusíme medvedí cesnak alebo špenát, ochutíme.

  3. Zmiešame s bryndzou a haluškami, podávame teplé.


🧀 6. Zapekané bryndzové halušky so syrom a smotanou

Ingrediencie:

  • Základné halušky

  • 150 g bryndze

  • 100 ml smotany

  • 100 g strúhaného syra (napr. gouda, ementál)

  • Maslo na vymastenie formy

Postup:

  1. Halušky zmiešame s bryndzou a smotanou.

  2. Preložíme do zapekacej misy, posypeme strúhaným syrom.

  3. Pečieme v rúre na 180 °C cca 15–20 minút dozlatista.


Pre každého niečo

Recepty pre rôzne typy bryndzových halušiek – či už ste fanúšik tradičnej slovenskej kuchyne alebo radi experimentujete, bryndzové halušky vám ponúkajú široký priestor na tvorivosť. Vďaka rôznym úpravám – od klasiky so slaninou až po vegánske a pikantné verzie – si na svoje príde úplne každý. Tieto recepty sú dôkazom, že aj tradičné jedlo môže byť stále živé, moderné a chutné.