Recepty pre rôzne typy bryndzových halušiek – bryndzové halušky sú bezpochyby ikonickým symbolom slovenskej kuchyne. Hoci ich tradičná verzia pozostáva z jemných zemiakových halušiek s bryndzou a opraženou slaninkou, existuje množstvo zaujímavých variácií, ktoré oslovia vegetariánov, experimentátorov i tých, ktorí chcú jedlo prispôsobiť modernému životnému štýlu. V tomto článku vám predstavíme viacero receptov na rôzne typy bryndzových halušiek – od klasiky až po netradičné verzie s novými chuťami.
🧂 1. Tradičné bryndzové halušky so slaninkou
Ingrediencie:
-
500 g zemiakov
-
200 g polohrubej múky
-
1 vajce (voliteľné)
-
250 g ovčej bryndze
-
150 g údenej slaniny
-
Soľ
Postup:
-
Zemiaky ošúpeme, nastrúhame najemno a zmiešame s múkou, vajcom a soľou.
-
Pomocou haluškárskej dosky alebo lyžice varíme halušky vo vriacej osolenej vode.
-
Po uvarení scedíme a premiešame s bryndzou.
-
Slaninu nakrájame na kocky, opražíme dozlatista a polejeme ňou halušky.
🌿 2. Vegetariánske bryndzové halušky s opekanou cibuľou
Ingrediencie:
-
Základné cesto ako pri tradičnej verzii
-
200 g bryndze
-
100 ml kyslej smotany
-
1 veľká cibuľa
-
Maslo alebo olej
-
Soľ, čierne korenie
Postup:
-
Pripravíme halušky podľa klasického postupu.
-
Cibuľu nakrájame na tenké plátky, opečieme na masle do zlata.
-
Bryndzu zmiešame so smotanou, ochutíme korením a pridáme k haluškám.
-
Navrch pridáme opečenú cibuľu.
🌱 3. Vegánske bryndzové halušky s tofu a rastlinnou „bryndzou“
Ingrediencie:
-
500 g zemiakov
-
200 g špaldovej alebo bezlepkovej múky
-
100 g kešu orieškov
-
1 PL výživového droždia
-
Citrónová šťava
-
Údené tofu
-
Soľ, cesnak
Postup:
-
Uvarené halušky pripravíme klasicky, no s alternatívnou múkou.
-
Kešu oriešky rozmixujeme s trochou vody, citrónovou šťavou, soľou a cesnakom – vznikne krém pripomínajúci bryndzu.
-
Tofu nakrájame na kocky a opečieme na panvici.
-
Halušky premiešame s kešu krémom a tofu podávame navrchu.
🌶 4. Pikantné bryndzové halušky s chilli a horčicou
Ingrediencie:
-
Základné cesto
-
200 g bryndze
-
1 PL plnotučnej alebo dijonskej horčice
-
1 menšia červená chilli paprička
-
Kyslá smotana
Postup:
-
Halušky pripravíme ako zvyčajne.
-
Bryndzu zmiešame s horčicou, smotanou a nasekaným chilli.
-
Spojíme s haluškami, môžeme dozdobiť čerstvými bylinkami.
🧄 5. Bryndzové halušky s medvedím cesnakom alebo špenátom
Ingrediencie:
-
Zemiakové cesto
-
200 g bryndze
-
1 hrnček nasekaného medvedieho cesnaku (alebo čerstvého špenátu)
-
Maslo
-
Soľ, muškátový oriešok
Postup:
-
Halušky uvaríme ako klasicky.
-
Na masle krátko podusíme medvedí cesnak alebo špenát, ochutíme.
-
Zmiešame s bryndzou a haluškami, podávame teplé.
🧀 6. Zapekané bryndzové halušky so syrom a smotanou
Ingrediencie:
-
Základné halušky
-
150 g bryndze
-
100 ml smotany
-
100 g strúhaného syra (napr. gouda, ementál)
-
Maslo na vymastenie formy
Postup:
-
Halušky zmiešame s bryndzou a smotanou.
-
Preložíme do zapekacej misy, posypeme strúhaným syrom.
-
Pečieme v rúre na 180 °C cca 15–20 minút dozlatista.
Pre každého niečo
Recepty pre rôzne typy bryndzových halušiek – či už ste fanúšik tradičnej slovenskej kuchyne alebo radi experimentujete, bryndzové halušky vám ponúkajú široký priestor na tvorivosť. Vďaka rôznym úpravám – od klasiky so slaninou až po vegánske a pikantné verzie – si na svoje príde úplne každý. Tieto recepty sú dôkazom, že aj tradičné jedlo môže byť stále živé, moderné a chutné.